1. Anasayfa
  2. Para Kazanma

YouTube Shorts’tan Nasıl Para Kazanılır: Bilmeniz Gerekenler

YouTube Shorts’tan Nasıl Para Kazanılır: Bilmeniz Gerekenler
YouTube Shorts'tan Nasıl Para Kazanılır Bilmeniz Gerekenler
0

Kısa videolar her yerde ve içerik üreticileri için para kazanma fırsatları da çoğalıyor. TikTok‘un Creator Partner Programı, Instagram içerik üreticileri için Aboneliklerle içeriklerini para kazanabilirken, YouTube Shorts‘un da kendi YouTube Partner Programı var.

YouTube Shorts, içerik üreticileri için farklı bir model sunuyor. Bu makalede, YouTube Shorts’un para kazanma modelini ve Program’a katılmak için gerekenleri size anlatacağız.

YouTube Shorts’ta gelir paylaşımı nasıl çalışıyor?

YouTube Shorts Para Kazanma
YouTube Shorts Para Kazanma

YouTube Shorts yaratıcıları, YouTube Partner Programı (YPP) üyesi olsalar da, YouTube’un kısa form videoları için tipik uzun video yönteminden farklı bir gelir dağıtımına sahiptir.

Reklamlardan gelen gelirin bir kısmı, tüm Shorts videolarındaki görüntülemelere dayalı olarak bir “Oluşturucu Havuzuna eklenir ve ardından oradan oluşturucuya paylaştırılır.
Eğer YouTube‘un neden oluşturucu havuzunu kullandığını merak ediyorsanız, işte onların açıklaması:

Shorts, uzun bir YouTube videosundan farklı bir reklam formatı kullanır ve bu benzersiz gelir paylaşım modelini gerektirir.
Modeli kullanarak reklam gelirini dağıtmak, YouTube Partner Programı’nın bir parçası olan tüm Shorts yaratıcılarının reklamlardan faydalanmasını sağlar, sadece videolarının yanında reklamı bulunanlar değil.
Bu model ayrıca müzik kullanımının içerik üreticilerinin içeriklerini nasıl para kazanabileceğini etkilemez.

İşte Oluşturucu Havuzunun nasıl çalıştığı:

Shorts yayın akışındaki videolar arasındaki reklamlardan gelen gelir, oluşturucuları ödüllendirmek ve müzik kullanımı için telif ödemelerini karşılamak amacıyla Hava havuzuna eklenir.
Müzik içermeyen video içeriği yüklerseniz, görüntülemelerle ilişkilendirilen tüm gelir Oluşturucu Havuzuna gider.
Müzik içeren bir video yüklerseniz, gelir video içinde kullanılan müzik parçalarının sayısına bağlı olarak Havuz ve telif hakkı sahipleri arasında dağıtılır.
Oluşturucu Havuzu’ndaki miktar, toplam görüntülemelerin payına göre oluşturuculara dağıtılır.
Havuzu daha iyi görselleştirmek için, bir Short’ta bir müzik parçası kullanıyorsanız ve bu Short’tan 500 Türk lirası kazanmanız gerekiyorsa, gelir 50/50 bölünür, bu da size 250 TL ve müzik yayıncılarına 250 TL kazandırır. Ne olursa olsun, müzik kullanıp kullanmamanıza bakılmaksızın reklam gelir paylaşım modelinden her zaman %45 alırsınız.

Shorts Oluşturucu Havuzunun nasıl çalıştığı
Shorts Oluşturucu Havuzunun nasıl çalıştığı

YouTube Shorts’tan reklam geliri kazanma hakkına kim sahip?

YouTube Partner Programının mevcut olduğu bir bölgede yaşamak, iki adımlı doğrulamanın açık olması ve aktif bir AdSense hesabı olması gerekmekle birlikte, YouTube Shorts’tan kazanma hakkına sahip olmak için şunlara ihtiyacınız vardır:

  • Son 90 günde 1,000 abone ve on milyon genel Shorts görüntülemesi veya
  • 1,000 abone ve uzun form videolarınızda 4,000 geçerli genel izleme saati.
  • Para kazanmak için YouTube kurallarına uymalısınız. Dikkate almanız gereken en önemli kurallardan bazıları şunlardır:

YouTube’un özgünlük politikasına göre başka bir yaratıcının içeriğini değiştirmeden yükleyemez ve para kazanamazsınız. Bu, TV şovları ve filmler gibi mevcut medya parçalarından alınmış klipleri içerir. İstisna burada, başkasının içeriğine yeni bir dokunuş eklemek (örneğin, Shorts’un Remix aracını kullanarak) kabul edilir. Aksi takdirde, içeriğiniz size özgü olmalıdır.
Ayrıca, YouTube’un Topluluk Kuralları, Hizmet Şartları, Telif Hakkı ve Google AdSense program politikalarına uymalısınız. Bu, içeriğinizin YouTube’un belirlediği kurallara göre reklamveren dostu olması gerektiği anlamına gelir.
Ayrıca, Topluluk Kuralları ihlali olmayan bir hesaba sahip olmalısınız.
Bu aşamadan sonra temizlendiğinizde, Shorts Monetizasyon Modülünü kabul etmelisiniz ki Shorts’tan reklam geliri kazanabilesiniz.

YouTube Shorts Monetizasyonu için nasıl kaydolunur

Shorts Monetizasyon Modülü, Shorts video akışında reklam ve YouTube Premium’dan kazanmanıza izin veren terimlerin bir setidir.
Bu terimleri kabul etmedikçe gelir paylaşımından yararlanmaya başlamazsınız, Partner Programı’na zaten kabul edilmiş olsanız bile. İşte gelir paylaşımını kazanmaya hazır olmadan önce atmanız gereken adımlar:

  • YouTube Stüdyo’ya giriş yapın.
  • Sol menüden Kazan seçeneğini seçin.
  • Her isteğe bağlı modül için Başla’yı tıklayarak kuralları gözden geçirin ve kabul edin. Özellikle Shorts’tan para kazanmak için Temel Şartlar ve Shorts Monetizasyon Modülünü kabul edin.
  • Shorts Monetizasyon Modülünü kabul ettikten sonra, gelir paylaşımının bir parçası olmaya hazır olacaksınız.

Ancak en iyi niyetinize rağmen, YouTube’dan umduğunuz sonuçları alamayabilirsiniz. Bu, içeriğinizi hala para kazanamayacağınız anlamına gelmez.

YouTube Shorts’u nasıl başka yollarla para kazanabilirsiniz

YouTube Shorts gelir paylaşım programı için uygun olmayı beklemek istemiyorsanız veya içeriğinizi para kazanabileceğinizi düşünmüyorsanız, YouTube’da para kazanmak için başka fikirleriniz varsa işte bazı öneriler:

  • Karşılıklı faydalı bir ilişki kurabileceğiniz markalarla işbirliği yapın.
  • Patreon veya Fanhouse aracılığıyla hayran destekleri toplayın.
  • İzleyici kitlenize ürün ve hizmetleri önererek affiliate pazarlamayı benimseyin.
  • Fiziksel veya dijital ürünler satın, şablonlar veya kurslar gibi.
  • Yaratıcı projelerinizi Kickstarter aracılığıyla kitlesel fonlama yapın.
  • Kısa video platformlarına başka bir platform daha eklemek büyük bir talep olabilir, ancak Shorts, içeriğinizi para kazanmak istiyorsanız buna değerdir. Zaten YouTube’da uzun form içerik oluşturuyorsanız, Shorts eklemek, farklı formatları kullanmak, içeriğinizi YouTube algoritmasında artırabilir.

Hesabınızı para kazanmaya daha kolay hale getirmek için, bir kısa, Shorts içerik oluşturmayı ve ardından bu içeriği etkin olduğunuz video platformları için yeniden kullanmayı düşünün.

Buna Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _a_k_n_m
    Şaşkınım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhaba, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra, 10 yılı aşkın süredir fiyat araştırmaları alanında çalışmaktayım. Fiyat araştırma teknikleri , fiyatlandırma stratejileri üzerine makaleler yazıp çalışmalar yapmaktayım. Fiyatinedir.net sitesinde güncel fiyat araştırmaları ve karşılaştırmaları ile ilgili yazılar paylaşıyorum.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir