MOBİSAD Genel Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’nın kurucu ortağı olduğu Mobilfon isimli şirket, IMEI süresinin 1 yılla kısıtlanmasından birkaç hafta önce yaptığı paylaşımda, kaydı silinecek telefonların satın alınabileceği ve kâra geçilebileceği gibi ifadeler kullandı.
19 Eylül tarihinde yapılan paylaşımda, “Çekmecede duran cep telefonlarınızı vakit kaybetmeden Mobilfon’a değerinde ve güvenle satın, tamamen kullanılamaz hâle gelmeden önce kâra geçin” denildi.
İlgili paylaşım;
Dikkat⚠️
— mobilfon (@mobilfonTR) September 19, 2023
Bir yıl boyunca sinyal almayan cep telefonlarının bloke edilmesine yönelik kararın yürürlüğe girmesiyle çekmecelerde duran cep telefonları "çöp olmak" tehdidi ile karşı karşıya!
Çekmecede duran cep telefonlarınızı vakit kaybetmeden #Mobilfon’a değerinde ve güvenle… pic.twitter.com/JWnLoX3A4x
Gönderinin paylaşıldığı zaman ve şirketin Turnacı’ya ait olması, kullanıcıların tepkisini çekti.
IMEI kaydı süresini 1 yıla düşüren kararın, aslında 2022 yılında mecliste kabul edildiğini, yani bir süredir bilindiğini belirtmek gerek.
Yaşananlardan sonra konuya ilişkin Turnacı’dan bir açıklama da geldi.
Turnacı, tepkisini dile getiren bir hesaba yanıt verdi. Cevabında şu ifadeleri kullandı: “Yönetmelik 1 Kasım 2022 itibariyla meclisten geçmiştir. Bu tarz paylaşımlar 1 yıldır sektördeki firmalar tarafından yapılmaktadır. Ayrıca MOBİSAD içerisindeki ülkemizde lisans almış tüm firmaların üyesi olduğu, yenileme merkezlerini temsil eden komitemiz, ilgili alanlarda görüşlerini bildirmektedir. Etik değerler çerçevesinde bu komitede bulunmamaktayım. Bilginize…“
Bu açıklama, Turnacı’nın şirketinin IMEI kararının alınmasında etkisi olduğunu kabul ettiğini gösteriyor.
Turnacı’nın açıklaması, kullanıcıların tepkisini dindirmedi.
Sosyal medyada birçok kullanıcı, Turnacı’nın şirketinin “fırsatçılık yaptığını” ve “IMEI kararının alınmasında etkisi olduğunu” belirterek tepki gösterdi.
Konuyla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz.
İşte Sosyal medyada gelen tepkilerden bazıları;

Fatih Altaylı Bahsetmişti…
Her sabah olduğu gibi bu sabahta gündemi takip edebilmek amacıyla youtube videosunu izlediğim sayın Altaylı, bu durumdan bahsetmişti. Konuyla ilgili bilgi sahibi ve profesyonellere danışan Altaylı telefonların kapanmasının kaçak telefonların önünü kesmekle alakasının olmadığını belirtti. Ayrıca bu konunun amacının ülkedeki telefonları uygun fiyata alıp yurt dışına satarak kâr etmeye çalışacak firmaların kurulacağından hatta kurulduğundan bahsetti. Altaylı aşağıdaki videonun 29. Dakikası ile 34. Dakikası arasında bu olayı anlatıyor. Merak edenler kaçırmasın!
Fatih Altaylının tam anlatımı şöyle, “Bu kararın alınması için uğraşanlar, ikinci el telefonlarınızı biz alırız diye kampanya başlatmışlar. Ben söyleyeyim ne yapacaklarını. Bu ikinci el telefonları 1 yıl kullanılmadığı için engellenen telefonları bunlar toplayacaklar bununla ilgili bir şirket kuracaklar, beklide kurmuşlardır ve bunu başka ülkelerde özellikle doğu bloku ülkelerinde pazarlayacaklar. Fatih söylüyorsa bir bildiği vardır. Yani bunlar Türkiye’den böyle 100 bin, 200 bin, 1 milyon, 50 bin kaçsa sayısı toplayacaklar bunları bir elden geçirip temizleyip cilalayıp parlatıp başka ülkelerde satacaklar. Bak yalan yanlışım varsa yalan çıkarsa ah yüzüme tükür. Planları bu değilse ben ne olayım! bu kararı aldıranların!“
Eve uyum sağlayamayan bir kalıp gibi, bir yıl sonra kullanılmayan telefonlar da bir şekilde kullanılmaz hale geliyor. Aynı şekilde, garajda bir yıl beklettiğiniz ve vergisini ödediğiniz araçlar bile kullanılmadığında bloke ediliyor. Bu durum, tonlarca para ödediğiniz telefonun vergisini ödedikten sonra neden kapanıyor sorusunu akla getiriyor.
Telefonun camında göz ardı edilebilecek kadar küçük bir çatlak bulunmasına rağmen, yeni bir pil takılmış Galaxy S7 Edge modeline sadece 5 TL teklif ediliyor. Bu teklif resmen alaycı bir davranış olarak değerlendirilebilir.
Evet baya azmis. Her ay kenara 10.000 koysan 8,5 yil sürüyor biriktirmesi. Bir milyon ne ki degilmi? :)))
Ne güzel iş önce firma sonra kanun.
Ülkede değişmeyen tek şey bu heralde. Mehmet Akif Ersoy (Haberci olan) çok güzel demişti. Taksici dolandırabileceği kadar dolandırıyor bakanda elindeki imkan kadar dolandırabiliyor.
benim imkanım olsa bende yaparım önce firmamı kurarım sonra kanun teklifi sunarım nedir yani
Bari telefonu değerinde alın 3-5 lira teklif ediyorlar ya şaşırdım açıkcası. İkincielfiyat.com telefon alan yerler olarak daha iyi teklif veriyor.
Yiyin efendiler yiyin devletin malı deniz…
2 sene önce 100 – 150 bin arası arabası olup bugün satsa zaten bir milyona yakın para eder… Bir milyon çok para değil artık..
telefon satarken ikinci el fiyat sitesini tercih edin. Gayet güzel fiyat veriyorlar. bunlarla uğraşmayın.