1. Anasayfa
  2. Bilgilendirme

Pazarlama Nedir? Tanım ve Rehber

Pazarlama Nedir? Tanım ve Rehber
Pazarlama Nedir - Tanım ve Rehber
0

Pazarlama, bir şirketin ürün ve hizmetlerine ilgi uyandırmak ve müşterileri bunları satın almaya ikna etmek için yaptığı her şeyi içerir. Pazarlama faaliyetlerinin birçok alt kategorisi ve türü vardır, örneğin hedef kitleniz hakkında veri toplamak için pazar araştırması ve kamuoyu ilişkileri gibi. Pazarlama, büyük bir şirketin pazarlama departmanına sahip olabileceği gibi küçük bir pazarlama ekibine sahip olabilir veya tek başınıza tüm pazarlama faaliyetlerini yapabilirsiniz. Ancak genel bir kural olarak, hedef kitlenize ulaşmak, satış yapmak ve ilişkileri yönetmek için stratejiler ve içerikler geliştiriyorsanız, pazarlama yapıyorsunuz.

Pazarlamanın amacı, potansiyel müşterileri tanımlamak ve onları gerçek müşterilere dönüştürmektir. Kapsamlı bir pazarlama stratejisi şunları yapacaktır:

  • Hedef kitlenizi anlayarak kim olduklarını, neleri sevip sevmediklerini, ne yaptıklarını ve neye ihtiyaç duyduklarını bilir.
  • Marka bilinirliği yaratır, böylece hedef kitleniz markanızı ve nasıl yardımcı olabileceğini bilir.
  • Satışları artırır, hedef kitlenize çözümünüzün doğru olduğuna ikna ederek.
  • Müşterilerle ve genel pazarla daha sağlam ilişkiler kurarak marka sadakatini oluşturur.
  • Piyasa, rekabet ve mevcut trendleri inceleyerek genişler ve yenilik yapar, büyür ve yaratıcılığı ifade eder.
  • Marka kimliğini ve markanızın kamuoyundaki algısını sürekli iletişimle yönetir.

Pazarlamanın birçok türü vardır, ancak işiniz için en etkili olanlara odaklanmalısınız. Araştırma, hedef kitlenize ulaşmak için hangi pazarlama kampanyalarının diğerlerine göre daha etkili olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. İşte bugün kullanılan bazı pazarlama türleri:

  • İnternet pazarlama: Bloglar, arama motorları ve online forumlar bu işin araçlarıdır.
  • Sosyal medya pazarlama: TikTok, Instagram, Facebook ve LinkedIn gibi platformlar, müşteri ilişkilerini geliştirmek için platformlardır.
  • Video pazarlama: Videolar, bir pazarlamacının en iyi arkadaşıdır. Öğretme ve eğlendirmeye güçleri vardır.
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO): SEO, web sitenizin görünür olmasını sağlar. İçeriğiniz arama motoru sonuçlarında görünür ve sektöre odaklanmış trafiğin gözüne çarpar.
  • Baskı pazarlama: Bu old school bir yaklaşımdır. Tabelalar, gazete ve dergi reklamları, potansiyel müşterilerinizle sizi bağlayabilir.
Pazarlamanın 4 ilkesi
Pazarlamanın 4 ilkesi

Ürün

Ürün, bir şirketin hedef kitlesine sunduğu gerçek ürün veya hizmetleri içerir. Bu, ürün tasarımı, kalite ve özelliklerine ilişkin kararları içerir. Ayrıca markalaşma, paketleme ve ürünün yaşam döngüsü gibi şeyleri içerir. Fiziksel bir ürününüz yoksa ve hizmetler veya fikirler satıyorsanız, ürün yine de bunu kapsar. Temel fikir burada, tekliflerinizle ilgili her bir unsurunun önemli olduğudur. Hepsi markanızın pazarın ve hedef kitlenin gözünde algısına bağlıdır ve hepsi sözde paketin bir parçası olarak düşünülmelidir.

Fiyat

Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi fiyatlandırmak, sadece bir rakam seçmek ve gitmekten daha fazlasıdır. Stratejik olmak istiyorsanız, fiyatlandırma, pazar araştırmasına dayalı olmalıdır, rakiplerinizin fiyatlandırması, genel pazarın nasıl performans gösterdiği ve potansiyel müşterilerinizin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ne kadar değerli bulduğunu düşündükleri gibi. Aslında, birçok pazarlama stratejisi, müşterilerin markanızın daha fazla para ettiğini düşünmelerini sağlamaya odaklanmıştır. Günün sonunda, fiyatlandırma, araştırmaya dayalı olması gereken hassas bir süreçtir.

Yer (Dağıtım)

Potansiyel müşterileriniz ürünlerinizi veya hizmetlerinizi nasıl satın alabilecekler? Belki de ürünleri çevrimiçi olarak e-ticaret mağazanız aracılığıyla satıyorsunuzdur, bu nedenle muhtemelen sosyal medya pazarlama, arama motoru pazarlama, arama motoru optimizasyonu ve içe yönlendirme pazarlama gibi dijital pazarlama stratejilerine odaklanacaksınız. Dijital dünyanın ağırlıklı olduğu bugünün dünyasında dijital pazarlama stratejileri gereklidir, ancak dağıtımınıza yönelik diğer pazarlama stratejilerini ve tekniklerini de uygulamanız gerekebilir. Örneğin, ürünlerinizi mağazalarda satıyorsanız, satıcılar ve kuruluşlarla ilişkileri yönetmeniz, bu mağazalardaki raflardaki yerinizi düşünmeniz ve mağaza içi pazarlama materyallerinizi nasıl sunmak istediğinizi düşünmeniz gerekebilir.

Tanıtım

Tüm pazarlama karışımının içinde, cevap vermek için denemeler yaparken, stratejilerinizi sürekli olarak gözden geçirdiğiniz ve hedef kitlenizin nasıl etkileşimde bulunacağını düşündüğünüz etkili bir pazarlama stratejisi oluşturduğunuzda en çok akla gelen PR’dır. Tanıtım, işte pazarlama nedir sorusuna cevap vermeye çalışırken aklınıza gelen PR‘dır. Tanıtım, işletmenin halkla ilişkilerden, geleneksel reklamcılığa (baskı pazarlama ve televizyon reklamları gibi) ve yeni stratejilere (içerik pazarlama ve arama motoru optimizasyonu gibi) kadar her şeyi içerir. Bu, tüm pazar araştırmanın bir araya geldiği, markanızın kimliği, bu kimliğin ne olmasını istediğiniz ve hedef kitlenizin bununla nasıl etkileşimde bulunacağını düşünerek etkili bir pazarlama stratejisi oluşturduğunuz yerdir.

Pazarlama başarısını nasıl ölçersiniz?

Pazarlama başarısını nasıl ölçersiniz
Pazarlama başarısını nasıl ölçersiniz

Bir işin başarılı olması için toplumsal normları değiştirmesi gerekmez, ancak tüketici ilgisini artırmalıdır. İşte pazarlama etkinliğini değerlendirmek için temel ölçütler:

  • Toplam gelir: Temel olarak işinize giren tüm para. Pazarlamanız ne kadar etkili olursa, bu rakam o kadar yükselebilir.
  • Satış büyümesi: Bu, farklı dönemleri karşılaştırarak gelirinizin nasıl arttığını ölçer.
  • Pazarlama yatırımının getirisi: Basitçe ifade etmek gerekirse, toplam gelirinizin pazarlama harcamanıza bölünmesi.
  • Çevrimiçi dönüşüm oranları: Bu, bir reklama tıklayan veya bir form dolduran kullanıcıların satın alma yüzdesidir.
  • Müşteri sadakati: Müşteri sadakati endeksi, tekrarlı satın alma oranı ve müşteri ömür boyu değeri dahil olmak üzere birçok metrik burada yardımcı olabilir.

Pazarlama, aynı anda her şeydir

Pazarlama, aynı anda her şeydir. Bilginizin, sezginizin ve gözlemlerinizin bir araya geldiği yerdir. Hedef kitlenizle bağlantı kurduğunuz, neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını görmek için sürekli deneyler yürüttüğünüz ve stratejilerinizi zamanla ve bilgelikle (Tecrübeyle) geliştirdiğiniz yerdir. Ve birçok durumda, pazarlama şirketinizin başarısı için yapılması veya bozulmasıdır.

Pazarlama S.S.S.

Pazarlama ile reklam arasındaki fark nedir?

Reklam, herhangi bir dijital veya baskı pazarlama kampanyasının ayrılmaz bir parçasıdır, ancak bu sadece pastanın bir dilimi. Tam bir pazarlama planı, reklamcılık dahil birçok farklı aracı ve uygulamayı içerir, bunlar arasında hedef kitle araştırması, rakip analizi, kamuoyu ilişkileri ve içerik pazarlama bulunur.

Pazarlama ile markalaşma arasındaki fark nedir?

Markalaşma, şirketinizin imajını logolar, stil kuralları ve konumlandırma gibi şeyleri kullanarak geliştirmekle ilgilidir. Pazarlama ise bu oluşturulan imajı tanıtmak için farklı stratejiler oluşturma ve uygulama ile ilgilidir.

Pazarlama ile satış arasındaki fark nedir?

Müşteri kazanma yolculuğunda, pazarlama ve satış farklı roller oynar

Pazarlamanın 4 ilkesi nedir?

Pazarlama birçok unsuru içerir, ancak etkili bir pazarlama stratejisinin kalbi 4 P’de yatmaktadır: ürün, fiyat, yer ve tanıtım.

Dikkatinizi Çekebilir:

YouTube Shorts’tan Nasıl Para Kazanılır: Bilmeniz Gerekenler

YouTube Shorts İçin Hızlı ve Kaliteli İçerik Oluşturma Rehberi

Buna Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _a_k_n_m
    Şaşkınım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhaba, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra, 10 yılı aşkın süredir fiyat araştırmaları alanında çalışmaktayım. Fiyat araştırma teknikleri , fiyatlandırma stratejileri üzerine makaleler yazıp çalışmalar yapmaktayım. Fiyatinedir.net sitesinde güncel fiyat araştırmaları ve karşılaştırmaları ile ilgili yazılar paylaşıyorum.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir