1. Anasayfa
  2. Ekonomi Haberleri

Lavanta Yetiştiriciliği ile 10 Dönümden 100 Bin TL Kazanç

Lavanta Yetiştiriciliği ile 10 Dönümden 100 Bin TL Kazanç
Lavanta Yetiştiriciliği ile 10 Dönümden 100 Bin TL Kazanç
0

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni ve kârlı bir tarım alternatifi sunuyor: lavanta yetiştiriciliği. Lavanta, hem düşük maliyetlerle yetiştirilebilen hem de yüksek verimler sağlayan bir bitki olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, lavanta yağı ve lavanta tomurcuğu gibi ürünleri satmak da mümkün. İşte lavanta yetiştiriciliği ile ilgili önemli bilgiler:

Lavanta ve Tarım Bakanlığı Desteği

Lavanta ve Tarım Bakanlığı Desteği
Lavanta ve Tarım Bakanlığı Desteği

Lavanta yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen bir tarım faaliyetidir. Bu destekler sayesinde çiftçiler, ekonomik koşullarda lavanta yetiştiriciliği yapabilirler.

10 Dönüm Lavanta Hangi Getiriyi Sağlar?

Lavanta yetiştiriciliği, uzun vadeli bir yatırım olarak öne çıkıyor. İşte 10 dönüm lavanta ekimi ile ilgili yıllık getiri aşamaları:

  • İlk yıl: 10 dönüme 20 litre lavanta yağı üretimi.
  • İkinci yıl: 10 dönüme 50 litre lavanta yağı üretimi.
  • Üçüncü yıl ve sonrası: 10 dönümde toplamda 100 litre lavanta yağı üretimi.

Toplamda 10 dönümden 170 litre lavanta yağı elde edersiniz. Günümüzde lavanta yağı litre fiyatı yaklaşık olarak 1.505 TL’dir. Bu hesaplamalara göre, lavanta ekim dönemi ve hasadındaki harcamalar düşülmeden, elinize geçecek net kar yaklaşık olarak 255.850 TL olacaktır.

1 Dönüm Lavanta Getirisi 2023 Yılında Ne Kadar?

Lavanta yetiştiriciliği, dönüm başına yüksek getiri sunan bir tarım faaliyetidir. İşte 1 dönüm lavanta ekimi ile ilgili yıllık getiri aşamaları:

  • Birinci yıl: 1 dönüme 2 litre lavanta yağı üretimi.
  • İkinci yıl: 1 dönüme 5 litre lavanta yağı üretimi.
  • Üçüncü yıl ve sonrası: 1 dönüme 10 litre lavanta yağı üretimi.

Toplamda 3 yılda 1 dönümden 17 litre lavanta yağı elde edersiniz ve bu yağı litre fiyatı 1.505 TL’den sattığınızı düşünerek, 1 dönüm lavantanın getirisi yaklaşık olarak 25.585 TL olacaktır.

Lavanta Hasadı ve Desteği

Lavanta çiçekleri, ilkbaharın başlangıcından yazın başlarına kadar çiçeklenir. Bu dönemde çiçek başları ve yapraklar hasat edilir. Lavanta yetiştiriciliği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri, yağın uçucu olmaması için sıcak hava ve kuvvetli rüzgarların etkisi altında çiçek ve yaprakların hasat edilmemesidir.

Devlet Desteği ve Krediler

Tarım ve Orman Bakanlığı, lavanta yetiştiricilerine 2023 yılında dekar başına 10 TL destek sağlamaktadır. Ayrıca, lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2023 yılında 5 dekar için 55.000 TL kredi limiti verilmektedir.

Lavanta Yetiştiriciliği Kursları

Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler, Halk Eğitim Merkezi’nde lavanta yetiştiriciliği kurslarına katılabilirler. Bu kurslar genellikle 10 gün sürer ve kurs sonunda sertifika verilir.

Lavanta yetiştiriciliği, düşük maliyetlerle yüksek getiri sağlayan bir tarım alternatifidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ve kredileri ile lavanta yetiştiriciliği yaparak uzun vadeli bir gelir elde etme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca lavanta ürünlerini pazarlayarak daha fazla kazanç elde etmek mümkündür. Lavanta yetiştiriciliği, geleceğin kârlı tarım işlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Lavanta Kazandırır mı?

Ekonomi Alanında ve Devlet Destekleri alanında Diğer Yazılarımız;

Nevşehir Belediyesi Yardım Başvurusu
İBB Yenidoğan Destek Paketi
Koç Holding Yardım Başvurusu ve Başvuru Formu
Prefabrik Ev Yapım Yardımı Başvurusu

Buna Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _a_k_n_m
    Şaşkınım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhaba, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra, 10 yılı aşkın süredir fiyat araştırmaları alanında çalışmaktayım. Fiyat araştırma teknikleri , fiyatlandırma stratejileri üzerine makaleler yazıp çalışmalar yapmaktayım. Fiyatinedir.net sitesinde güncel fiyat araştırmaları ve karşılaştırmaları ile ilgili yazılar paylaşıyorum.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir